Tartósítás

Házi lekvárt, ketchupot, chutney-t többféleképpen tartósíthatunk, ha nem tudjuk vagy akarjuk hűtőben tárolni (például azért, mert túl sok van belőle).

Tartósítás #1: tartósítószer nélkül

Forró vízben álló üvegekbe töltjük, amint kész van. A fémtetőt rátesszük az üvegre és jól bezárjuk, majd óvatosan fejre állítjuk. Újságpapírral becsomagoljuk és száraz dunsztba tesszük (pokrócba/párnába csomagoljuk) 2-3 napra.

Tartósítás #2: szalicillel

8 dl-es befőttes üvegenként borsónyi szalicilt teszünk a lekvár tetejére. Az üvegeket lezárva száraz dunsztba tesszük 2-3 napra.

Tartósítás #3: nátrium benzoáttal

8 dl-es befőttes üvegenként 1,5 borsónyi nátrium benzoátot teszünk a lekvár tetejére. Az üvegeket lezárva száraz dunsztba tesszük 2-3 napra.