Pacsni

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):

  • 450 g búzaliszt
  • 25 g élesztő
  • 2 ek cukor
  • 1 kk só
  • 3 dl tej (2,8%-os)
  • 60 g hideg vaj
  • Elkészítés (kb. 2,5 óra):

    A lisztet egy tálba tesszük, közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntünk 50 ml tejet, teszünk bele 1 csipet cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt. 10 perc alatt felfuttatjuk, ezután hozzáadjuk a cukrot, sót, a maradék tejet és lágy tésztát gyúrunk, dagasztunk. Konyharuhával letakarva meleg helyen 40 percig kelesztjük, de közben kétszer átgyúrjuk.

    Lisztezett deszkára borítjuk, majd három egyenlő részre osztjuk. Nagyjából négyzet alakúra nyújtjuk, nagy lyukú reszelővel a vaj felét ráreszeljük, befedjük a második lappal, erre reszeljük a vaj másik felét majd ezt is befedjük a harmadik lappal. Kissé lenyomkodjuk, és 15 percig pihentetjük. Ezután kissé kinyújtjuk és felvágjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, úgy hogy elegendő helyet hagyjunk a széthúzáshoz. A tepsin 30 percig kelesztjük, majd a hüvelyk és mutató ujjunkkal, mintha összecsípnénk, a közepén széthúzzuk őket. Ha ez nem megy, az is jó, ha egyszerűen csak két kezünkbe fogva meghúzzuk a két szélét. Hasonló a kinézete, mint egy babapiskótának. A széthúzás előtti pihentetésre feltétlen szükség van, mert különben visszaugrik vagy kiszakad a tészta.

    Ezután 40 percig ismét kelni hagyjuk, majd vízzel megpermetezve 220 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük őket.

    Advertisements

    Vélemény, hozzászólás?

    Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

    WordPress.com Logo

    Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Twitter kép

    Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Facebook kép

    Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Google+ kép

    Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Kapcsolódás: %s