Rozskenyér


Hozzávalók:

  • 30 dkg rozsliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 3 kk só
  • 1 ek olaj
  • 2 dl langyos víz
  • kovászhoz:

  • 20 dkg rozsliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 2 dl víz
  • Elkészítés:

    Készítsük el a kovászt legalább 10 órával a kenyérsütés előtt. A lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vizet. Keverjük el, takarjuk le, és hagyjuk szobahőmérsékleten állni 8-10 órát.

    Keverjük el a sót a liszttel, majd adjuk a kovászhoz. Langyos vízben futtassuk fel az élesztőt, majd az olajjal együtt keverjük bele a kovászos masszába. Lisztezett deszkán formázzuk kenyérré. Ha szükséges, adjunk hozzá kis lisztet, hogy ne ragadjon. Tegyük kikent tepsibe és kelesszük 1-2 órát.

    Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A megkelt kenyér tetejét vágjuk be pár helyen, majd alaposan permetezzük meg vízzel. Ezután süssük 20 percig, majd csökkentsük 200 fokra a hőt. Süssük további 30 percig. Rácson hűtsük ki teljesen szeletelés előtt.

    Megjegyzés: Finomlisztből is készíthetjük, de akkor a tésztához kevesebb vizet tegyünk, azt is lassan adagolva, különben nem áll össze.

    Advertisements

    Vélemény, hozzászólás?

    Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

    WordPress.com Logo

    Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Twitter kép

    Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Facebook kép

    Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Google+ kép

    Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Kapcsolódás: %s