Bukta


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 6 dkg cukor
  • 1 kk só
  • kb. 8 dkg vaj
  • 25 dkg lekvár vagy kapros túró*
  • Elkészítés:

    1 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 ek cukrot, 3 ek lisztet (amit a fél kilóból veszünk el), és felfuttatjuk benne az élesztőt. A tojás sárgáját kikeverjük 5 dkg cukorral, majd hozzáöntjük a 2 dl sós tejet. Egy nagy tálba kimérjük a többi lisztet, a közepébe mélyedést alakítunk ki, és beleöntjük az élesztős és tojásos masszát. Hólyagosra keverjük. Hozzákeverünk 6 dkg olvasztott vajat. Az egészet összedolgozzuk és meleg helyen, lefedve kelesztjük 1 órát.

    Egy tepsit kivajazunk és kilisztezünk. A tésztát enyhén lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, 8-10 centis téglalapokra vágjuk. Ráhalmozzuk a tölteléket, becsomagoljuk, majd a tepsiben szorosan egymás mellé tesszük őket. Kb. 2 dkg vajat megolvasztunk és bekenjük a bukták tetejét vele. Ezután 30 percet állni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt. Kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük (180-200 fokon). Megvárjuk míg langyosra hűlnek, csak utána szedjük szét őket.

    *A túrós töltelékhez a túrót áttörjük, összekeverjük annyi tejszínnel/tejföllel/tejjel, hogy kenhető, krémes állaga legyen. Ízlés szerint adjuk hozzá a cukrot és kaprot.

    Ehhez ajánlott: Szamócalekvár

    Reklámok

    Vélemény, hozzászólás?

    Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

    WordPress.com Logo

    Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Twitter kép

    Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Facebook kép

    Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Google+ kép

    Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Kapcsolódás: %s