Pepita kalács


Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dkg cukor + 2 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 7 dkg vaj
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 3 csipet só
  • 2 ek holland kakaópor
  • 1 tojás a kenéshez
  • Elkészítés:

    A lisztet tegyük tálba és csináljuk egy mélyedést a közepébe. Ide morzsoljuk az élesztőt, szórjuk rá a 4 dkg cukrot és öntsünk rá 1 dl langyos tejet. Várjuk meg míg felfut. Adjuk a tésztához a sót, olvasztott vajat, 1 tk fahéjat és 0,5 dl tejet. Gyúrjuk össze, majd vegyük ketté. Az egyik felébe dolgozzuk bele a kakaót 0,5 dl tejjel, amíg homogén nem lesz a massza. Ezután tegyük őket langyos helyre kelni 1 órát.

    Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a fehér tésztát, szórjuk meg 1 tk fahéjjal és 2 ek cukorral, majd hajtsuk össze és nyújtsuk ki megint. Tegyük kikent tepsibe, és hosszában vágjuk be úgy, hogy a szélei egyben maradjanak.

    Nyújtsuk ki a kakaós tésztát is, majd keresztben vágjuk csíkokra. Ezeket fűzzük a fehér tésztába. A szélén túlnyúló részeket vágjuk le, osszuk négy felé és sodorjuk ki, s lenyomkodva tegyük a tepsi szélére.

    A tetejét kenjük le tojással. Előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük.

    Megjegyzés: Miközben csináltam eszembe jutott, miért is nem szerettem kisiskolás koromban füzögetni. Azért ezt legalább meg lehet enni…

    Advertisements

    Vélemény, hozzászólás?

    Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

    WordPress.com Logo

    Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Twitter kép

    Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Facebook kép

    Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Google+ kép

    Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Kapcsolódás: %s