Székelykáposzta

Hozzávalók (10-13 főre):

  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 3 db közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 1,5 l víz
  • 2 tk őrölt kömény
  • 10 tk őrölt pirospaprika
  • só, bors
  • A habaráshoz:

  • kb. 600 g tejföl
  • 5-6 ek rétesliszt vagy keményítő
  • Elkészítés (kb. 5 óra):

    A megtisztított húst vágjuk apró kockákra és szedjük le a hártyákat, inakat róla. Aprítsuk fel a vöröshagymát, majd olajon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá az áttört fokhagymát, húst, köményt, pirospaprikát. Sózzuk-borsozzuk. Keverjük össze, majd öntsük fel vízzel, és fedő alatt kb. 40 perc alatt pároljuk puhára.

    A káposztát alaposan mossuk át, majd adjuk a pörkölthöz. Lefedve, alacsony lángon főzzük puhára. Ha szükséges, utóízesítünk.

    A tejfölt keverjük el a liszttel, majd egy merőkanálnyit adjunk hozzá a káposzta levéből. A masszát lassan csorgassuk bele a fazékba, majd folyamatos keverés mellett főzzük készre. A hagyomány szerint ilyenkor szokott odaégni. Tálaljuk tejföllel és kenyérrel.

    Advertisements

    Vélemény, hozzászólás?

    Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

    WordPress.com Logo

    Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Twitter kép

    Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Facebook kép

    Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Google+ kép

    Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Kapcsolódás: %s