Epres galette

Kétféle – túrós és mascarponés – változat.


Túrós változat:

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 4 ek tejföl
  • csipet só
  • Töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1 kis pohár sűrű joghurt (vagy tejföl)
  • vanília és cukor ízlés szerint
  • 60-70 dkg eper
  • Elkészítés:

    A lisztet megsózzuk, majd a hideg vajat belemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha túl puha, tegyük be a hűtőbe fél órára. A töltelékhez a túrót a joghurttal és a cukorral kikeverjük (aztán hozzáadunk +4-5 ek cukrot*). Az epret kicsumázzuk, felszeleteljük. A tésztát kinyújtjuk, sütőpapírra tesszük, majd a szélén kb. 3 cm-t kihagyva megkenjük túróval. Aztán kívülről befelé haladva az eperszeleteket is rátesszük. Végül felhajtjuk a tészta szélét, amit megkenhetünk tojással is, hogy szebb legyen. Előmelegített sütőben sütjük, míg aranybarna nem lesz.

    * A szamóca savanyúságától függően.


    Mascarponés változat:

    Hozzávalók:

  • A tészta ugyanaz
  • Szirup:

  • 10 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 12 kisebb levél bazsalikom
  • 1/2 citrom héja
  • Töltelék:

  • 60-70 dkg eper
  • 25 dkg mascarpone
  • Elkészítés:

    Összeállítjuk a tésztát. A sziruphoz a cukrot a vízzel és bazsalikommal addig főzzük, míg megfelelő állaga nem lesz. Belekeverjük a citromhéjat is. Mikor langyosra hűlt, habverővel belekeverjük a mascarponét. Közben megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük a gyümölcsöt. A tésztát kinyújtjuk, és az előbbi recepthez hasonlóan megkenjük a mascarponével, rápakoljuk az epret, majd felhajtjuk a szélét. Megkenhetjük tojással, hogy szebb legyen. Ugyanúgy sütjük meg, mint az előzőt.

    A receptekért köszönet Viának és Mirelle-nek!

    Advertisements

    Vélemény, hozzászólás?

    Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

    WordPress.com Logo

    Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Twitter kép

    Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Facebook kép

    Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Google+ kép

    Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Kapcsolódás: %s