Mézeskalács


Hozzávalók:

  • 45 dkg virágméz
  • 15 dkg cukor
  • 50 dkg vaj
  • 1 kg liszt (fele sima, fele rétes)
  • 2 cs sütőpor
  • 3 db tojás
  • tetszés szerinti fűszerek (pl. 1-2 cs őrölt fahéj, 3-5 kk szegfűszeg, 5 kk kakaó, 1 kk gyömbér, szárított narancshéj vagy kész mézeskalács fűszerkeverék)
  • Cukormázhoz (elhagyható):

  • 1 tojásfehérje
  • kb. 20 dkg cukor
  • ételfesték (opcionális)
  • Elkészítés:

    Melegítsük fel a vajat, mézet, cukrot és fűszereket, majd hűtsük le őket. Addjuk hozzá a többi hozzávalót és dolgozzuk össze. Ezután tegyük hideg helyre kb. 20 órára.

    Sütés előtt osszuk a tésztát 7 részre és mindet jól gyúrjuk át. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket fél centisre és szaggassuk ki a formákat. Süssük ki őket, de figyeljünk nagyon, mert hamar kész vannak. Még melegen szedjük ki a tepsiből őket.

    Ezután díszíthetjük különböző magokkal; például mandulát vagy mogyorót nyomkodhatunk a még puha tésztába. Vagy cukormázat készíthetünk: a tojásfehérjét verjük fel a fokozatosan adagolt cukorral úgy, hogy jó kemény legyen. Habzsákból vagy valami hasonló eszközből nyomjuk rá a még meleg sütikre, és hagyjuk megszáradni.

    Tárolás: Párásabb levegőjű helyiségben pihentessük a mézeskalácsot pár napig (akár 1-2 hétig is!), hogy megpuhuljon.

    Reklámok

    Vélemény, hozzászólás?

    Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

    WordPress.com Logo

    Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Twitter kép

    Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Facebook kép

    Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Google+ kép

    Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Kapcsolódás: %s