Palócleves

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg húsos sonka
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 marék zöldbab
  • 2 marék sárgarépa, aprítva
  • 2 közepes szem krumpli, aprítva
  • 1-2 kk majoranna
  • 1 db sárga (TV) paprika
  • 1 paradicsom
  • A rántáshoz:

  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kk őrölt paprika
  • 1 ek rétesliszt
  • 1-2 ek olaj
  • A habaráshoz:

  • 1 ek rétesliszt
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 1 kk őrölt paprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • Elkészítés:

    A sonkát apróra vágjuk, megpirítjuk, majd felaprított vöröshagymával megszórjuk. Felöntjük vízzel. Óvatosan sózzuk. Mikor forr, hozzáadjuk a zöldbabot és sárgarépát. Mikor a bab félig puha, mehet bele a krumpli, majoranna, paprika, paradicsom. Mikor minden megpuhult belerakjuk a rántást vagy habarást.

    Rántás: Az olajba belerakjuk az összeaprított fokhagymát, amit illatosra pirítunk. Belerakjuk a lisztet, fölengedjük 0,5-1 dl hideg vízzel, simára keverjük. Elzárjuk, beletesszük a petrezselymet és a paprikát. Forrásban lévő levesbe tesszük és elkeverjük.

    Habarás: Lisztet elkeverjük a tejföllel, beletesszük a paprikát és a petrezselymet. Vagy 1 merőkanálnyi levessel vagy 0,5-1 dl hideg vízzel kikeverjük, hogy bele lehessen önteni a forrásban lévő levesbe.

    Ezután picit buggyan és kész.

    Megjegyzés: A zöldbab helyettesíthető 5-8 (személyektől függően) egész tojással a habarás/rántás után, mert ekkor már nem szabad megkavarni!

    Reklámok

    Vélemény, hozzászólás?

    Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

    WordPress.com Logo

    Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Twitter kép

    Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Facebook kép

    Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Google+ kép

    Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

    Kapcsolódás: %s